ikdemo.nl

Demo

Wat regelt een uitvaartverzorger?

2 min gelezen

Een uitvaart is een teer onderwerp. Iedereen heeft er veel verdriet van als diegene een geliefde naar het graf moet brengen. Op het moment dat een dierbare is overleden staat de wereld altijd even stil. Toch moeten er veel beslissingen gemaakt worden. Maar wat doet een uitvaartverzorger precies? En hoe ziet uitvaartzorg in Deventer eruit?

De dag van overlijden

Het is vaak een hele shock als er een dierbare overlijdt. Toch is het verstandig om gelijk de uitvaartverzorger te bellen. Deze is dan gelijk geïnformeerd en biedt ook de nodige psychische steun waar nodig. De uitvaartverzorger zal gelijk bepalen waar de persoon in kwestie opgebaard wordt. Dit kan thuis of in een uitvaartcentrum. Dit is een keuze voor de nabestaanden. Wanneer deze keuze is gemaakt zal de uitvaartverzorger de laatste verzorging uitvoeren. Dit zodat de overledene er toch nog netjes uitziet. Het kan zijn dat iemand erg ziek is geweest en dat dit te zien is in het gezicht. Of dat iemand een ernstig ongeluk heeft gehad. In dat geval zal de uitvaartverzorger ervoor zorgen dat het gezicht goed verzorgd wordt. Soms wordt er een deel van het gezicht afgedekt.

Wensen van de uitvaart

Na de eerste belangrijke dingen uitgevoerd te hebben, zal de uitvaartverzorger de wensen van de uitvaart met de dierbaren bespreken. Het kan zijn dat de overledene al precies heeft aangegeven hoe hij/zij wil dat de uitvaart wordt. Toch zijn er altijd nog wat dingen die geregeld moeten worden. De uitvaartverzorger zal een begroting maken van de uitvaartkosten. In dat geval weet de familie ongeveer welk bedrag er betaald moet worden voor de uitvaart. Hierna zal de uitvaartverzorger een plekje op de begraafplaats reserveren en indien nodig de dienst in de kerk regelen. Daarnaast willen veel families een rouwadvertenties vaak een rouwadvertentie plaatsen. Dit kan de familie zelf regelen, maar de uitvaartverzorger kan dit indien nodig ook oppakken. Hierbij horen ook de rouwkaarten. Mochten de nabestaanden veel dingen zelf willen regelen, dan kunnen zij altijd nog terugvallen op de uitvaartverzorger.

De dag van de uitvaart

Na een paar dagen breekt de dag van de uitvaart aan. Dit is altijd een emotionele dag waarbij er toch nog veel geregeld moet worden. De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat deze op tijd op locatie is. Zo kan hij de laatste dingen controleren. Verder is hij verantwoordelijk voor het lichaam van de overledene. De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat dit lichaam goed vervoerd wordt. De organisatie van deze dag ligt compleet in de handen van de uitvaartverzorger. De nabestaanden hebben zoveel aan hun hoofd dat zij hier zelf vaak niet eens over na kunnen denken. Al deze dingen neemt de uitvaartverzorger hun dan ook uit handen. Hier zijn de nabestaanden na de uitvaart dan vaak ook erg dankbaar voor.