ikdemo.nl

Demo

Veel pijn rond de heup? Misschien is een heupprothese nodig

2 min gelezen
heupprothese

Oud worden, als in een hoge leeftijd bereiken, dat willen we allemaal wel. En laten we eerlijk zijn: veel mensen lukt dat ook. Alleen is het bereiken van een respectabele leeftijd zonder lichamelijke ongemakken voor velen toch te veel gevraagd. Onder andere de gewrichten van het menselijke lichaam krijgen het in een leven zwaar te verduren. Soms gebeurt het dan ook dat een gewricht zoals een heup eerder is versleten dan het lichaam zelf. Om de mobiliteit en daarmee de levenskwaliteit van een persoon met een slechte heup toch in stand te houden, kan er operatief een heupprothese worden aangebracht. Lees verderop in dit artikel meer over deze ingreep. Eerst gaan we dieper in op klachten die erop duiden dat deze operatie nodig kan zijn.

heupprothese

Deze kenmerken duiden op een versleten heup

Een heupprothese neem je normaliter wanneer je oude, oorspronkelijke heup is versleten. Dit is misschien het geval als je last hebt van een of meerdere van deze symptomen: 

• Je hoort soms krakende geluiden vanuit de heupzone.

• Je voelt je gelimiteerd bij het lopen, buigen, bukken, fietsen, traplopen en/of draaien. Soms doen deze handelingen zelfs enorm veel pijn.

• Over pijn gesproken, je hebt ook regelmatig liespijn zonder duidelijk aanwijsbare reden.

• In algemene zin merk je dat je problematisch en instabiel loopt en beweegt.

Belangrijke informatie over de ingreep

Operatief een heupprothese aanbrengen kan op verschillende manieren. De AMIS-methode is daarvan misschien wel de beste. Hierbij wordt aan je voorkant een kleine incisie gemaakt, worden er geen spieren losgemaakt, is er weinig bloedverlies en onderga je normaliter een kortere hersteltijd.