ikdemo.nl

Demo

Celfix voorkomt onnodig opbranden van “Check Engine”-lampje

1 min gelezen

De kans is vrij groot, dat u nooit eerder van een celfix gehoord heeft. Dit is een relatief klein onderdeel, die in de uitlaat van uw rallyauto geplaatst kan worden. Door voor het gebruik van een celfix te kiezen, wordt voorkomen dat het “Check Engine”-lampje onnodig vaak opbrandt. Dit lampje waarschuwt coureurs, dat er mogelijk iets aan de hand is met de motor van hun auto. In veel gevallen blijkt het echter om een vals alarm te gaan, als gevolg van een verkeerde plaatsing van de sensor die aan dit lampje gekoppeld zit.

Deze sensor noemen we een lambasonde, die in de uitlaat van de auto gemonteerd zit. Op basis van het uitlaatgas wat langs deze sensor stroomt, wordt gekeken naar de verhouding tussen het uitlaatgas en zuurstof. Wanneer de verhouding niet in orde is, zal het lampje in uw dashboard opbranden. Mogelijk loopt er echter te veel uitlaatgas langs de sensor, waardoor deze een onbetrouwbaar en onjuist signaal afgeeft. Met een celfix voorkomt u dit!

 

Werking van de celfix in uw uitlaat

De celfix wordt net voor de lambasonde in de uitlaat van uw auto geplaatst. Met dit onderdeel wordt ervoor gezorgd, dat er slechts een klein deel van het uitlaatgas langs deze sensor stroomt. Zo geeft de sensor een veel betrouwbaarder oordeel. Daarbij zijn veel auto’s die na 2000 geproduceerd zijn, standaard van twee sensoren voorzien. Zo worden de auto’s steeds nauwkeuriger in het bepalen van mogelijke problemen met de motor.